I v dnešních nelehkých dnech se můžeme někdy dokonale zbořit. Buďto v některé z ilegálních náleven nebo jen tak doma z nasyslovaných zásob piva a etanolu. Avšak i poměrně střízlivému člověku přijde ráno k duhu místo obligátních rohlíků výživná polévka.
Na 1 litr polévky:
1 střední cibule
Pár stroužků česneku
1 mrkev
Půlka cukety
cca 250 g kuřecích jater
2 žampiony
1 kostka zeleninového vývaru
Vegeta, sójová omáčka, pepř, mleté nové koření, bobkový list, majoránka,chilli
1 dcl červeného vína
Postup:
Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno. Orestujeme na oleji, přidáme kuřecí játra s trochou majoránky. Nesolíme! Po orestování přikryjeme a asi 2O minut dusíme. Podlijeme trochou červeného vína.
Zatím nakrájíme mrkev a cuketu a následně vaříme v 1 litru vody. Po chvíli přidáme kostku zeleninového vývaru a přisypeme pepř, nové koření, bobkový list, případně špetku chilli.
Až zelenina ve vývaru změkne a játra jsou rovněž měkká, vlijeme orestovanou a dušenou směs do vývaru. Vaříme ještě několik minut, podle chuti okořeníme a podáváme – nejlépe s chlebem.
Příprava možná vypadá složitě, ale jde to samo.
Dobrou chuť a na zdraví!
Až zelenina ve vývaru změkne a zm