Středověká kuchyně

Zaujal mne dobový recept na studentskou pivní polévku Gramatika.

Svou verzi Gramatiky jsem uvařil jednoduše:

Asi 150 gramů starého chleba jsem v hrnci přelil dvěma láhvemi ostravské 10°.

Nasypal jsem trochu kmínu, pepře a muškátového květu.

Vařil jsem asi 45 minut až se chleba začal rozvařovat.

Pak je možno podle chuti třeba dosladit, já jsem naopak přidal kostku zeleninového vývaru.

Za dalších cca 15 minut jsem vařící proces zastavil a do polévky vmíchal žloutek se čtvrtlitrem sladké smetany. Oproti původní receptuře mi chyběla pouze zelená petrželka.

Polévka Gramatika je skutečná lahůdka. Nesmíte však od ní očekávat sílu vývaru nebo hutnost a chuťovou výraznost vyprošťováků. Nejvíce by Gramatika měla být cítit právě  pivem. Není dobré jakkoliv potlačovat její hořkost. Pokrm samozřejmě neobsahuje alkohol a určitě je možno experimentovat s různými druhy piva, i když si osobně myslím, že nejvhodnější výchozí surovinou je obyčejné výčepní světlé.

Dobrou chuť a na zdraví!

Příspěvek byl publikován v rubrice Listy UTOPIJE a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>