Vzpomínám na jedno ze svých prvních setkání s belgickými pivy Abbey a francouzskými Bier de Garde.
Vcera jsem ve Štrasburku uviděl v obchodě sedmičku dezertního piva 3 Monts. Bude to už brzy 30 let, co jsem se s tímto produktem osobně seznámil. Objevil jsem jej v supermarketu v Bordeaux. Imponovala mi masivní láhev i úctyhodný obsah alkoholu 8,5. Cena onoho piva byla vzhledem k mému tehdejšímu platu rovněž impozantní, přesto jsem výrobek zakoupil.
Do té doby jsem se skoro cíleně vyhýbal sektům. Skoro jsem je nepil a hlavně je neotvíral, neboť si nelibuji v explozích a pyrotechnice. Když jsem s důvěrou odstranil drátek, který držel korkovou zátku, silným tlakem vytlačený špunt mi málem vyrazil oko. Mok byl však lahodný a mi velice zachutnal.
Od té doby jsem, zpočátku pouze v zahraničí tato piva vyhledával. V této souvislosti mi utkvěla v paměti zejména vynikající piva značky Unibrou z Quebeku, zvláště jejich nedostižné desetiprocentní Le fin de monde.
Už se těším, jak si pivko večer otevřu. Po letech samozřejmě vím, jak na to.