Ve své době jsem měl radost z dalšího kroměřížského minipivovaru, který v tomto městě pár let po založení Černého orla otevřeli. Těšilo mne, že pivo Maxmilián se dostalo již od počátku na čep i do okolních měst a obcí. S majitelem jsem navázal kontakt a byl jsem pozván přímo do pivovaru. Bohužel, v době našeho setkání v Kroměříži došlo k výpadku proudu a exkurze by tak byla poněkud neúplná.
Předevčírem jsem měl možnost ochutnat pivo Polibek z Maxmiliána, které bylo označeno jako „česká ipa“. Proč česká? Byly snad použity výhradně české chmely? Nebo prostě jen proto, že byla vyrobena v České Republice? V takovém případě by však tak mohly být nazývány stovky různých výrobků nejrůznějších značek. Nicméně je to označení – něco jako American Lager. Co se týče chuti, polibek se mi zdál jako průměrný minipivovarský svrchňák. Celkem výrazné aróma, které se přenáší i do samotné chuti, snad pouze náznaková ovocnost a opět chmelové doznívání. Alkoholu možná méně než v plnokrevné ipě, proto pivo vhodné k hašení primární žízně a třeba i k běžnému popíjení.
Maxmilián je dobrý, ale pivo z 1.selského pivovárku ve stejném městě se mi přece jen zdá o něco kvalitnější.