Zbylo mi asi 400 g falešné svíčkové a letos se ty tuhé fíky nedaly skoro jíst. Tak zkusím nějakou variaci na blízkovýchodní kuchyni.
Suroviny: (3-4 porce)
cca 500 g libového hovězího
tři stroužky česneku
5-7 větších fíků
jeden větší pórek
jedna větší čerstvá feferonka
kardamom
koriandr
kurkuma
sůl
olej
sójová omáčka
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na malé kousky a osolíme. Přidáme polovinu na proužky nakrájených fíků, drcený česnek a drobně nasekanou feferonku. Osolíme, přidáme koření, zalijeme trochou oleje a necháme na cca 24 hodin uležet v ledničce.
Rozpálíme v pánvi olej a směs zprudka opečeme. Pak podlejeme trochou vody a dusíme. Zhruba po hodině, kdy by maso mělo trochu změknout přidáme na kolečka nakrájený pórek, zbytek fíků a směs případně dochutíme sójovou omáčkou. Podle druhu a tvrdosti použitého masa dále dusíme do měkka. Podáváme s rýží nebo chlebem.
Když tuto blízkovýchodní specialitu servírujeme společnosti, stolujeme blízko východu z místnosti, abychom měli v případě nespokojenosti kudy utéct.
Ve vietnamské a čínské kuchyni, kdy bývá používáno maso z jiných domácích zvířat se tato specialita může nazývat „Maxipes Fík“.