Hovězí na fíkách

Zbylo mi asi 400 g falešné svíčkové a letos se ty tuhé fíky nedaly skoro jíst. Tak zkusím nějakou variaci na blízkovýchodní kuchyni.

Suroviny: (3-4 porce)

cca 500 g libového hovězího

tři stroužky česneku

5-7 větších fíků

jeden větší pórek

jedna větší čerstvá feferonka

kardamom

koriandr

kurkuma

sůl

olej

sójová omáčka

Postup:

Hovězí maso nakrájíme na malé kousky a osolíme. Přidáme polovinu na proužky nakrájených fíků, drcený česnek a drobně nasekanou feferonku. Osolíme, přidáme koření, zalijeme trochou oleje a necháme na cca 24 hodin uležet v ledničce.

Rozpálíme v pánvi olej a směs zprudka opečeme. Pak podlejeme trochou vody a dusíme. Zhruba po hodině, kdy by maso mělo trochu změknout přidáme na kolečka nakrájený pórek, zbytek fíků a směs případně dochutíme sójovou omáčkou. Podle druhu a tvrdosti použitého masa dále dusíme do měkka. Podáváme s rýží nebo chlebem.

Když tuto blízkovýchodní specialitu servírujeme společnosti, stolujeme blízko východu z místnosti, abychom měli v případě nespokojenosti kudy utéct.

Ve vietnamské a čínské kuchyni, kdy bývá používáno maso z jiných domácích zvířat se tato specialita může nazývat „Maxipes Fík“.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>