Beers

Na Stodolní nechodím proto,že tam neplatí hygienické zákony a není tam žádné zajímavé pivo.

Alespoň druhý bod se však může změnit, neboť 23.11. tam v přilehlé Škroupově ulici otevřeli, prozatím údajně ve zkušebním provozu nový ochutnávkový pivní bar Beers. Lokál je typicky „stodolní“, prostředí spíše chladnější uzpůsobené očekávaným celonočním pařbám, rovných 25 funkčních píp však mnohé slibuje. Ve čtvrtek v 16.30 (otevřeno od 16.00) jsem byl v baru jediným hostem, avšak nevyhledával jsem hospodskou atmosféru, nýbrž jsem se přišel seznámit s nabízenými pivy.

Podnik má údajně vazbu na pivovárek ve Staré Bělé, čemuž nasvědčují i tři druhy tamějšího moku. Rozhodl jsem se, že si ušetřím cestu do této odlehlé obce a dal si jednu starobělskou 10°. Celkem slušný průměr. Nikdy předtím jsem ji nepil. 30 Kč za pivo na Stodolní není nikterak přehnaná cena, avšak pivo je podáváno do 4 dcl skleniček na stopce. Toto mi nevadí u speciálních piv zahraniční výroby, u vesnického výčepního světlého mi to připadalo poněkud bizarní. Okusil jsem při té příležitosti i 12° od stejného výrobce. Rovněž příjemný truňk. Je vidět, že Stará Bělá se drží (starabela.cz).

Jelikož jsem chtěl chytnout spoj do Hlučína, měl jsem čas už jen na jeden kus. Váhal jsem mezi Kamenicí nad Lipou (točenou jsem ještě nepil), polotmavým Clockem a 12°Ravenem. Nakonec zvítězil Havran a musím přiznat, že se výrobci dost povedl. Jinak jsem ocenil výběr jak v pivech točených, tak v lahváčích, kde však převládají speciální piva zahraniční. Zejména ejly, pár stoutů, porterů a rovněž lambiky, gueze, oudy a fara. Ceny kolem 100 Kč za láhev, ale chválím takřka pionýrskou snahu přivézt pivní kulturu na zprofanovanou ulici.

Na jídelníčku žádní utopenci či tvarůžky, nýbrž tataráky, chipsy a podobné pochutiny. Věřím, že při současných technologiích bude pivní potrubí udržováno v hygienicky nezávadném stavu. Průkopnické restaurace s 15 – 20 kohouty před cca 10 lety s tím mívaly občas problémy.

S alternativními pivnicemi se roztrhl pytel i v Ostravě. Věřme, že si najdou své místo na trhu a budou šířit nezbytnou pivní osvětu.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Beers

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>