Jelikož bydlím v Hlučíně, spádově patřím pod OSSZ Opava.
Cesta vlakem začíná v nádražním bufetu na nádraží v Hlučíně. Tady kdysi zajížděly tramvaje z Ostravy a na čepu byl Zlatovar. Avšak i ostravská 10° za normální cenu přijde docela k chuti. Na nádraží Opava – Východ točí Kozla. Na ceduli je zmínka o jakémsi melounovém pivu, ale na to já nemám chuť. Tak vzhůru na úřad, ať o to rychleji mohu zapadnout do nějaké hospody.
U Hrocha vedle Bernarda a Svijan točí i Budvar. Celkem to jde pít, ale já potřebuji poznávat nové druhy. Usedám do prověřené Nové Sladovny, kde mám 7% slevu. Ochutnám zázvor. Ten jsem z tohoto pivovaru ještě nepil. Klasické pivo na žízeň. Pitné, ale zázvor je nejspíš z extraktu a jen přidává moku vedle vzdálené příchuti i mnou nepříliš oblíbenou sirupovitost. Sleduji, že na čepu je i americká pšenice, ovšem na chmel Cascade příliš chuť nemám. Meruňková IPA je zase chmelena čtyřmi chmely z USA, tak i tu vynechávám. Nakonec dávám dýňové. Celkem přijatelné. Nepříliš sladké a zřejmě kořeněné skořicí, koriandrem a hřebíčkem.
Dobré, ale chtělo by to spláchnout nějakou tou klasikou. Grizzly to jistí. Za výčepem nestojí můj oblíbený výčepní, ale nějaká žena. Není to přímo švadlena, ovšem při jejím čepování jde kvalita stejně dolů. Půllitr natočen včas, avšak pěna již není tak krásná hladinka, jaká bývala. Rovněž říz mi připadá nižší. Kylešovické pivo nikterak chuťově nerazí a tak nejlepší jeho atraktivitou byl právě čep v Pivním sklepě u Grizzlyho. Doufejme, že se to zase zlepší.
To je věčná škoda, že na opavském nádraží už netočí originál Zlatovar….