V Pustkovci otevřeli novou provozovnu Stračeny. Bude mít Kurník šopa vážnou konkurenci?
Naštěstí zatím to tak nevypadá. Kolem půl šesté se lokál sice teprve plnil, ale na stolech bylo spoustu rezervací. Také výčepní mi tentokrát připomínali telefonisty kosmetických salónů. Samé telefonické objednávky.
Výběr piv slušný, tak co si dáme? Vanilku z Kozlovic přeskočím. Další je Brut IPA z létajícího Chrousta. Cože? Půllitr za 99 Kč? To tam najatý Pietoň snad cpe své zlaté šupiny. Už z principu odmítám. Poutník 10°mi nepřipadá vzácný, tak nakonec to jistí Zlínský Švec. Při jeho objednávce nahodím servírce svůj oblíbený mluvnický oříšek s druhým pádem tohoto podstatného jména. Jednoho Švece nebo Ševce? Nicméně mok velmi zdařilý. Klasický hořký ležák 11°, řekl bych českého typu, ale to bych možná Moravany urazil.
Ještě pořád doznívají oslavy sv. Martina. Na čepu tentokrát Svatomartinské z Kunčic. Na rozdíl od Ševce (Švece)je Ogar trochu zemitější, leč stále výživný.
Na závěr trochu poznání. Výrobky minipivovaru v Uhříněvsi jsem ještě neochutnal. Uvítal bych nějaký tamní pilsner či ležák, ale budiž. 15° IPA je celkem pitná. Polotmavá barva, karamelová příchuť v kombinaci s ovocností vytváří iluzi plněného drops bonbonu. Hlavně mne v krku nepálí přetažená alfa hořkost.
Už bych to snad nemusel dělat, neboť mi to připadá jako samozřejmost, avšak přece jen pochválím pohotovou obsluhu a hlavně vzorově natočená piva. V rámci názorné dálkové výuky mohu jen konstatovat: Jestli chcete vědět, jak se má točit předpisově pivo, běžte se podívat (a ochutnat) do Kurník Šopy.
Do jaké míry bude Stračena fungovat jako konkurence, uvidíme z vývoje. Myslím však, že by se měly tyto podniky spíše vzájemně doplňovat.