Cesky je to Mohuc a jedna se o jedno s vyznamnejsich mest na Rynu.
Vcera jsem se tam ocitl poprve v zivote, i kdyz jsem toto mesto jiz mnohokrat mijel lodi. Celou sobotu se v Mainzu konala jakasi vinna slavnost [Winzer] a vino bylo videt vsude kolem. Ja jsem mel vsak upne jine zajmy.
Podle stranek beerme.com se nachazeji v Mohuci dva pivovary. Zajimave je, ze pochazeji z moderni doby. Jeden byl zalozen pred ctyrmi lety a ten druhy, udajne „nejstarsi mohucsky pivovarsky dum“ v roce 1989. Co se stalo s tradicnimi stanky, kterymi je uzemi nemecka doslova poseto? Ale nehodlal jsem zabihat do detailu. Dulezite bylo ochutnat pivo.
V malem kramku v centru jsem objevil prvni znacku. Mainzer Pils z pivovarku Kuehn – Kunz Rosen. Pouzite slady: Plzensky a Vidensky, nemecke odrudy chmele Mandarina Bavaria a Hallertau Weiss. Standardnich 5 % alkoholu. Chut lahodna, horkost jsem tipoval tak na 35 IBU, skvele piti pro znalce, ale i poucene laiky. Takovyto mok nemuze nikoho urazit, naopak potesi. Spokojenost. Skoda, ze to byla jenom tretinka.
Dalsi pivovar je o kus dale. Uz na prvi pohled upoutala historicka budova s napisem Eisgrub Brau. Hospudka jako malovana. Klasicka lidovka umistena do nekolik set let starych prostor se stylovymi klenbami. Dekorace vkusne, ucelne, zadny kyc.Jen ten obsluhujici personal byl nejaky divny. Kolem vycepu se motali dva podmraceni nasnedli muzi s dlouhymi plnovousy. Hovorili spolu sice nemecky, ale kdo vi? Mne obsluhoval zrejme rodily Nemec, avsak podle vizaze nejaky zarputily multikulturalista. Nu coz. Hlavne aby se povedlo pivo.
Na svetle jsem chvili cekal. Lokal se zacal pomalu zaplnovat, v televizi probihal ligovy fotbalovy zapas. Proti komu hraje dnes Mainz? Doufam, ze to neni proti Regensburgu nebo dokonce Bambergu. To by se mnou domaci fanousci vybehli uz pri prvni brance. Ne. Nastesti je to proti Berlinu. Tak to mohu fandid Mohuci.
Kdyz jsem si objednaval, velke pivo, vrchni mi nabidl litr. Zustal jsem u pullitru, ale v santanu par osob tuplak skutecne vyuzivalo. To uz se dnes bezne nevidi ani v Bavorsku [samozrejme mimo Oktoberfestu]. Nakonec jsem dostal pivo natocene do kameninoveho dzbanku s logem. Atmosfere to odpovidalo, avsak bohuzel, nebylo mozno spolehlive ohodnotit barvu. Chut se ale povedla. Trosku mene horcejsi nez Kuehn, prichute o neco jednodussi, jinak vsak vyborny trunk. Teplota i riz akorat, takove pivo by se dalo popijet cely den.
Jeste spokojenejsi jsem byl s mokem cernym. Bohuzel, zase jsem mel problem s blizsi identifikaci barvy, avsak tak vydatne a pritom prijemne nahorkle cerne aby dnes pivar pohledal. Jiny druh se v Eisgrubu nevyskytoval, ale k me spokojenosti to stacilo. K dispozici byl jeste Radler, ale na ten mam svuj osobni nazor.
Trosku mne zaskocila cena, ktera byla skoro 5 eur za kus. Tam bych za svuj plat asi nakonec cely den nepopijel. Nicmene vylet do Mainzu a jeho pivo ma moje nejlepsi doporuceni.