Pálivé pivo je trochu extrém. Nicméně po něm příležitostně sáhnu.
Ostravskou klasikou chilli piva je hobitovský speciál Fire Dog. Qásek jej vaří snad už 10 let. Ne vždy je utrefeno množství ostré složky – v tomto případě údajně někdy i skutečných chilli papriček, případně extraktu. Během historie Fire Dogu někdy pivo nepálí skoro vůbec, někdy až moc.
Práh pálivosti se u osob samozřejmě dosti liší. Pro někoho je „ostrý“ guláš kořeněný málo, někdo není schopen porci sníst. Osobně u chilli piva mám rád, když je vedle pálivosti feferonkami i trochu cítit. Tento můj požadavek plnilo speciální pivko ve vídeňském Siebensternu.
V přívozské Kurník Šopě jsem se setkal se zajímavým mokem. Produkt z vítkovického Hoppy Dogu se jmenuje Black Dog Down, což je s největší pravděpodobností parafráze na americký film Black Hawk Down líčící události v Somálsku v roce 1993, kdy dostali v Africe diverzní američtí žoldáci od nasraných domorodců řádně na držku. Jedná se o tmavou ipu s chilli papričkami. Opět podotýkám, že jakkoliv mne současné přechmelené ipy nudí a snažím se jim vyhýbat, tento pivní styl v tmavé formě je pro mne nejen přijatelný, ale i celkem chutný. Chmelovitost v kombinaci s jistou pražeností a jemným karamelem mi docela vyhovuje. V případě produktu z Hoppy Dogu mi toto pivo nejvíce připomínalo polosuchý stout. Možná jeho americkou verzi. Peprnost truňku se počíná projevovat krátce po odhalení primárního chuťového plánu. A samozřejmě Black Dog Down má úsečný a ostrý ocásek. Dlouhé doznívání zejména zásluhou chilli složky. Výživné a chuťově nekompromisní pivko hřeje a lehoučce pálí v krku ještě dobrých pár minut po konzumaci.
Chilli piva patří nesporně k ochuceným druhům, které mám i přes svůj konzervatismu docela rád. Zvláště v případě, kdy se povedou tak, jako to z Vítkovic.