Cibule je jako osobitá zelenina velice vhodná jako příloha k pivu.
Cibule je zdravá. Je to samý vitamín, minerál a antioxidant. Dokonce obsahuje síru. Většina pivních chuťovek používá jako základ zrovna cibuli. Chléb se sádlem a s cibulí, třená niva s cibulí, utopenci s cibulí, zavináče s cibulí, cibulová polévka, smažené cibulové kroužky, nadívaná bamberská cibule. V posledních letech ovšem cibule ztrácí svou charakteristickou silici. Vzpomínám, že odjakživa při krájení cibule slzely oči. Připravit si nakrájenou cibulku třeba na polévku jsem vždy obrečel. Rada našich babiček, kterak si při této činnosti trochu ulevit bylo přičichnutí ke chlebu.
Dnes již se nad cibulí nepláče. To, co pod názvem cibule koupíme v supermarketu je pouhý slaboučký odvar toho, co jsme si pod tímto názvem představovali třeba ještě před 20 lety. Zajímalo by mne, co se stalo. Omezuje sílu cibule její průmyslová výroba? Nebo to má něco společného se zločinnou EU, která nedovolí tvarůžkům náležitě smrdět a nutí naše výrobce rumu přejmenovávat své výrobky na „tuzemák“? V každém případě nám z našeho gastronomického světa postupně odchází další veličina. Važme si proto aspoň toho, že naše pivo v globále naštěstí ještě zůstává relativně kvalitní.