A trvalo to snad skoro 25 let.
Pivo z Hadce Králové nepatřilo v 80. letech 20. století k nejlepším. Nevýrazná 10° i 12°. Pak se začala vařit světlá 11°s místopisným názvem Votrok. Rovněž žádná sláva. Někdy počátkem 90. let byl provoz pivovaru zastaven. Honosná budova byla dále komerčně využívána, myslím, že dokonce v ní nějakou dobu působil zakázkový minipivovar pana Rambouzka.
Pivovarská tradice na Hradecku však žila dál. Již z roku 1989 pocházel projekt jednoho z prvních československých minipivovarů, který byl nakonec o pár let později realizován v královéhradecké restauraci U Zezuláků. Další provozovna U Hušků v Bělči u HK je dnes už legendou stejně jako její pivo Car. Během let probíhaly v tomto krajském městě pokusy o minipivovary, jedním z funkčních je například Kubík. Východočeské metropoli však stále chyběl důstojný pivovárek.
Nedávno se představil v Hradci nový pivní svatostánek Pivovarské domy. Tato provozovna se nalézá téměř uprostřed nádherného Velkého náměstí. Historické prostory jsou značně rozlehlé a jsou rozděleny na samotný pivovar, restauraci a pivnici. Pivnice je umístěna v suterénu s původními klenbami a není v ní mobilní signál. Posezení příjemné, pozitivní energie, která povzbuzuje chuť na pivo.
Prvním mým vzorkem je filtrovaná 12°.Řekl bych, že se jedná o truňk trochu sladší, avšak nesporně má svoji osobitou chuť. Tak vida! Tak dneska chutná nové hradecké pivo, které se jmenuje Klenot. Dalším kusem jsem byl poněkud zmaten. Nefiltrovaná světlá 11°byla totiž chuťově naprosto odlišná. Na první přičichnutí jasný chmel. Ale dosti brutální. Skoro jako bych zarazil nos do mísy s chmelovými granulemi. Napití však tento primární vjem popřelo. Z moku chmel nikterak netrčel, pivo bylo příjemně „mazlavé“ poddajné a krásně chlebovité s pozoruhodně dlouhým dynamickým dozníváním. Zajímavé ovšem je, že když se pivo za čas „vracelo“, bylo opět jasně cítit výraznou chmelovitost. Třetím kouskem Klenotu byla polotmavá 13°, která chutnala naprosto standardně..
Ze své návštěvy v Pivovarských domech jsem měl velice dobrý pocit. Ale zase. Chtělo by tam příště zajít někdy večer až se bude v onom útulném sklepení odehrávat ostrý provoz a hospodský ruch. Ale ta 11°byla stejně velmi zajímavá….