Samichlaus Barrique

O tomto původně švýcarském, dnes rakouském supersilném speciálu jsem již psal zhruba před 4 lety. Včera jsem si koupil jeho barriqovou verzi.

Švýcarská firma Hürlimann dostala koncem roku 1979 docela komerčně úspěšný nápad. 6. prosince na sv. Mikuláše uvařit silný ležák a nechat jej celý rok ležet a zrát až do příštích svátků o rok později. Pivo se prodávalo v třetinkových flaštičkách, mělo plných 14% alkoholu a bylo docela drahé.

Před nějakou dobou firma ukončila svůj provoz a licenci na Samichlause zakoupil rakouský pivovar Eggenberg (podobnost s českokrumlovským podnikem je snad čistě náhodná). Osobně nejsem přítelem takto silných moků, nicméně tento produkt má svou zajímavou historii a navíc jsem v Beer Tempelu v Linci našel jeho barriqovou verzi. Sedmička stála celých 13 EUR, ale co by si člověk na Vánoce neudělal radost! Dle etikety, naštěstí v angličtině pivo se stále vaří 6. prosince, pak 10 měsíců zraje v kovových tancích, následně dozrává minimálně 5 týdnů v dřevěných sudech po červeném vínu. Je řádně prokvašené a uleželé, závazná je síla 14%.

Podařilo se mi v pohodě vypít celou sedmičku, ale o tak silný mok je možno se podělit. Polotmavá, lehce zamlžená barva, sporá pěna, nižší až střední říz. První vjem je sladkost, která provází celou degustaci. Není o však sladkost nikterak protivná, ale docela lahodná, medová. Nejvíce mi Samichlaus připomínal Portské nebo Madeiru. Asi před 27 lety jsem ve švýcarském Samichlausovi cítil prvky zrajícího sýru. V Barriqu jsem nic takového neobjevil, i když jsem se soustředil. Pivo příjemně hřálo v žaludku a lehoučce škrábalo v hrdle. 14% je přece jen síla. Spánek nerušený, žádná přehnaná močopudnost, ráno čistá hlava a energie na procházku do lesa.

K zamyšlení je, že před 27 lety byl Samichlaus označován za nejsilnější pivo na světě. Doba jde ale kupředu. V současnosti drží rekord jakýsi skotský malý pivovar, kterému se na principu Eisbocku (opakované zamražování tekutiny a odstraňování zmrzlé vody) podařilo vyrobit speciál, který má neuvěřitelných 67% alkoholu! Otázkou však je, zdali se takovýto nápoj ještě dá legálně nazývat pivem.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>