Zrovna jsem na Streamu viděl pořad, jak vybraným cizincům chutná naše pivo.
Přítomní figuranti okusili v záběrech bohužel jen Pilsner Urquell a Budvar. Vcelku byli s našimi moky spokojeni. Většina jich dokonce prohlásila, že je to snad nejlepší truňk, co v životě pili. Měli jen drobné výhrady:
Pivo je moc velké. Točený půllitr vadil pivaři z Indonésie. Tam se většinou pivo prodává jen ve třetinkách a v rodinných sedmičkách. Tentýž aktér má též prý raději piva sladší.
České točené má zbytečně bohatou pěnu. Na to si stěžovala jedna Indka, které naše pěna smývá rtěnku.
Jak jeden Australan řekl, Budvar je chutný, ale Coopers z Jižní Austrálie je lepší a měli bychom jej začít k nám dovážet.
Filipínský konzument si myslí, že pivo je vyráběno z brambor.
Nejnadšenější byl degustátor z Íránu, který by chtěl do Česka přijet na delší studijní cestu. Pravda, doma si příliš piva neužije.
A jakou máte zkušenosti se zahraničními pivaři vy?
V Babylonu byla v sobotu degustační ochutnávka jednoho francouzského minipivovaru z Lyonu. Byl tam i majitel nebo sládek nebo kdo to byl a strašně se divil, že naše pivo má tak širokou vrstvu pěny. Pro něj je prý přípustná pěna max. 5 milimetrů. Jinak bude se učit vařit ležáky v Hobitovi.
A já myslel, že Babylon v Iráku je stále v rozvalinách…
Tam, kde kdysi byl Babylon je holá pláň……