Všichni si dokážeme představit jak asi chutná zázvor. V pivu se ale někdy dokáže maskovat.
Úvodem opětovné varování pro pivaře začátečníky: Buďte obezřetní. Někdy se v láhvi či plechovce s nápisem Ginger Ale skrývá nealkoholická limonáda.
Jedno z prvních českých zázvorů jsem pil v hodonínském Švihákovi. Již tam mne překvapilo, že pivo chutnalo jinak než jejich běžné ležáky, nicméně bych to na zázvor netipoval. Na druhé straně v Pacově mne po jejich gingeru ještě druhý den pálilo v krku. Většinou se k výrobě používá extrakt, pan sládek Hrdlička ze Svatého kopečku však poctivě strouhal čerstvý kořen…
Nedávno jsem měl možnost ochutnat zázvorové pivo ze Stupavy. Nápadně mi připomnělo mok z Hodonína. Přírodně aromatické s nižší hořkostí, velice dobře pitelné, ale na zázvorovou příchuť bylo nutno se dost soustředit. Doznívání spíše sladové, zdálo se mi finální ďumbierový osten docela chybí. Nicméně mi toto pivo potvrdilo, že zázvor se v různých přidaných množstvích dokáže v pivu různě proměňovat.
Teď si vzpomínám, že jsem pil i pár nepovedených zázvoráků, ale naštěstí jsem dnes pozitivně naladěn.