….a tentokrat to nebude prilis pozitivni.
Po mem bohatem haluskovem obede v Komine jsem zakoupil petku kominske ipy 15. Nechal jsem si ji na vecer. Onoho vecera jsem se vsak venoval oseckemu lezaku Hefaistos z minipivovaru Helf [moc dobry], takze degustaci kominske ipy jsem o den odlozil.
Hned prvni, co mne nemile prekvapilo, prislo jiz pri nedockavem otvirani petky. Pri odkrouceni zatky se neozval charakteristicke zasyceni, ktere nonverbalne nabada: muzete zacit hodovat. Samozrejme. Pivo bylo naprosto bez rizu. Pri nalevani do sklenice tekla celkem nevabna kapalina bez peny. Zadna divoka horska bystrina plna zivotodarneho chmele.
I pres nepriznivost okolnosti jsem se pokusil o degustaci. Pivo i pres svuj styl nebylo nejhorsi. Jen ten riz…Vzpomnel jsem si, ze kdyz jsem si inkriminovanou petku v Kominu objednaval, pan hlavny mi povedal: Oni vam ju nacapuju…Neshledal jsem na to nic podezreleho. Netusil jsem, ze mi bude pivo natoceno z regulerni pipy.
U nas je uz poslednich 10 – 15 let normalni cepovani piva do pet lahvi pod tlakem, takze mok tak vydrzi cerstvy nekolik tydnu [i mesicu] a spise se zkazi biologickym procesem zapricinenym nepokojnymi kvasinkami. A u kominske petky jsem si navic [nanestesti pozde] vsiml upozorneni Spotrebujte do 3 dnu. To je samo o sobe dosti podezrele.
Takze rada pro pivni turisty: Do Komina urcite ano, ale nekupovat tam petky!