Bylinky versus E133

Můj excentrický kamarád Aleš kdysi v roce 1985 vyslovil teorii, že komunisté přidávají do piva jakési škodlivé látky, aby se lidé nedožili důchodu. Šílené? Dnes povětšinou v naší vlasti nemohou bolševici do výroby piva nikterak zasahovat. Nebezpečí však přichází od jinud.

Stále chcete věřit, že plzeňské pivo je zdravé nebo že Krušovice chutnají jako tenkrát? Jeden z prozatím posledních případů klamání nebohého spotřebitele pochází z pivovaru Starobrno. Ochutnali jste někdy jejich tradiční velikonoční Zelené pivo?Reklama k výrobku uvádí: „Zelené pivo z pivovaru Starobrno vzniklo spojením kvalitní vody, ječného sladu z nejlepšího moravského ječmene a toho nejjakostnějšího žateckého chmele……..Jako oko v hlavě si ovšem naši sládkové střeží tajemství přídavku bylinného výluhu, díky kterému Zelené pivo získává svou charakteristickou zelenou barvu….“ Takže bylinky? Tajemství jako v Becherovce nebo v KFC? Jisté spotřebitelské organizaci se cosi nezdálo a tak oslovila mluvčí pivovarů Heineken Česká Republika a.s.. Její vyjádření již bylo o poznání opatrnější:

Zelenou barvu způsobuje složení Zeleného piva, které v souladu s legislativou uvádíme na obalu….“ Skvělé. Tak se všichni mohou podívat na etiketu z kegu onoho speciálu. Asi nevadí, že se do piva přidává likér, ale chmelové produkty (tetrahop), cukr a líh asi není to pravé sladové, co do poctivého, nakrásně speciálního piva patří. Závěrečnou položkou je barvivo E133. Dle tabulky se jedná o tzv. Brilantní modř, která je synteticky získávána z uhelného dehtu. Mňam, to nám to zelené nějak zesyntetičtilo na patře. Kombinací pivní barvy (žlutá) a brilantní modři vzniká ušlechtilá zeleň přestože vyráběné velikonoční pivo necestovalo s bylinkami ani v jednom vlaku. A jaké má E133 vlastnosti? Dle názoru odborníků mimo potravinářský průmysl je toto éčko naprosto neškodné, přesto se jím u nás dobarvuje spousta potravinářských a kosmetických výrobků. Laboratorní krysy onemocněly v místě vpichu zhoubným nádorem. U člověka jistá koncentrace onoho barviva může snížit krevní tlak (lék proti hypertenzi), vyvolat metabolickou acidózu (překyselení organismu) nebo smrt. Intenzivně obarví moč, stolici případně i kůži. Takže budeme chcát zeleně a můžeme si hrát sci-fi hry na mimozemšťany. E133 může vyvolat též astma, kopřivku či jiné alergické reakce. Uhelný dehet je svinstvo…

Jak se ke klamání veřejnosti postavil náš stát? Prý udělil firmě Heineken pokutu ve výši 50 000 Kč. Je to něco jakoby vás 20x přistihli v tramvaji bez jízdenky a vy jste zaplatili za pět let včetně penále a soudních výloh asi 5 Kč. A navíc škodlivé éčko nejspíš ve speciálu i nadále zůstane i když reklama se údajně musí upravit.

Škoda. Firma Heineken se zdála,že alespoň trochu zpytuje své globalizační svědomí (snaha o změnu technologie výroby Krušovic, mikrofiltrace Starobrna). V nízké koncentraci nás svou modří určitě neotráví (tu konzumují lidé i v likérech Bolls nebo Curacao), otrávit však může ty, kteří zjistili, že Heineken opět zalhal svým klientům.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Bylinky versus E133

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>