Kujeba

Vysoké Mýto je pro ostravské pivaře poněkud z ruky. Mají tam však pivovar, takže je nutná osobní návštěva. Navíc až tudy povede dálnice a firma Kapsch tam postaví mýtné brány bude se tam platit vysoké mýto.

Vysokým Mýtem projíždím většinou na Nový rok při své cestě z Trutnova. Loni jsem volal vysokomýtnému sládkovi, který vyrábí místní pivo Kujeba a ptal jsem se, kde je možno sehnat jeho vzorek. Bylo to ovšem dosti komplikované a tak jsem Kujebu nakonec neochutnal.

Letos jsem byl vytrvalejší. Rozespalý sládek mi dopoledne prozradil, že pivo z Vysokého Mýta by mohl prodávat obchod s mystickým názvem Chokathé. Otázkou ovšem bylo, zdali budou mít prvního ledna otevřeno. Prodavač z Chokathé mi telefonicky sdělil, že sice bude oficiálně zavřeno, ale ať zavolám až přijedu do města. Najít dotyčný podnik nebylo naštěstí složité a já dosáhl svého cíle. Jednalo se o prodejnu se zdravou výživou, čaji a asijskými amulety (kdo by nazval lidovou pivnici Chokathé?), nicméně v lednici se nalézaly hned čtyři druhy Kujeby za slušnou cenu – litrová petka průměrně za 55 korun.

Etiketa lákavá – je na ní karikatura snad samotného Kujeby omotaného kol pivního žejdlíku. Snad by mohla být připojena čitelná prvoplánová zmínka, že se jedná o pivo z Vysokého Mýta. Světlá jedenáctka dobrá s intenzivní sladovou vůní, přijatelnou přirozenou hořkostí a středně dlouhým kváskovým dozníváním. V zázvorové 12°jsem poměrně marně pátral po charakteristické zázvorové peprnosti. Mok měl však svébytnou chuť, která se zpočátku mohla zdát i lehce do sladka, pak však byla tato asociace převálcováma opět solidní a nerušící hořkostí. Řekl bych, že samotný zázvor se příliš asertivně neprojevil, dal však pivu svérázný charakter.

Černá 12°byla rovněž lahodná. S nepříliš výrazným karamelem, hořkým základem a stopami praženosti. K mé radosti z rukodělně vyráběných tmavých piv pomalu mizí obligátní karamelová nasládlost. Kujebův pšeničňák však pro mne byl na druhé straně trochu zklamáním. Weizen předpisově svrchně kvašený byl na můj mlsný jazyk dosti trpký, navíc z něj vyčníval nepříjemný „ocas“ chlorfenolu. Jakoby se tanky naplnily okamžitě po sanitaci nějakým agresivním desinfekčním roztokem. Nicméně Kujebova bilance 3:1 svědčí o slušné minipivovarské značce.

Pivovar ve Vysokém Mýtě mívá své pivo prý dosti nepravidelně v několika hospodách. Spoléhá spíše na prodej PET láhví a pak na letní festivalovou sezónu.

Dej Búh štěstí!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>