…a Wieselburger tradiční rakouský pivovar založený v roce narození L.v. Beethovena 1770.
Wieselburger ve Vídni běžně točí. Zpravidla se jedná o normální filtrovanou dvanáctku. Pil jsem rovněž jejich Landbier, což byla o něco silnější a nepasterovaná verze.
Včera jsem si však koupil Wieselburger tmavý a při jeho konzumaci jsem byl velice potěšen. Nejednalo se vůbec o obligátní karamelový vývar, nýbrž o mok s pečlivě vybalancovanou hořkostí. Jako představitel tmavých ležáků nemohl být hořký příliš, avšak do popředí nevystupovala ani sladkost, spíše smetanová jemnost a naprostá degustační poddajnost. Někde po stranách defilovala velice něžná příchuť praženého zrna, ale opět jen tak náznakově. Jak vždycky říkám – takovéto pivo neprosazuje asertivně nebo dokonce agresivně své nekompromisně výrazné chuťové složky, nýbrž jen napovídá a dává prostor k rozvíjení fantazie jeho konzumenta. Tmavý Wieselburger je prostě jedinečný. Ještě kdyby jej tak někde čepovali. Jak je Wieselburg daleko od Vídně?