Po rumunském weizenu, který nebyl vyroben v Rumunsku jsem našel ejl, který naštěstí v Rumunsku vyroben byl.
Pivovar Bergenbier je alternativou velkých pivovarských společností, které úspěšně operují v Bukurešti. Jejich desítka Noroc (rumunsky „na zdraví“) mi v tropických dnech docela jela, i přes upozornění mého rumunského pivního kolegy, že v supermarkerech se tato značka v třílitrových petkách prodává v přepočtu za 40 korun.
Bergenbier ale je průmyslové pivo, které se vaří ve velkém kvúli rozšíření sortimentu. Je poměrně hutné, obsah alkoholu je 5,5% a stupnovitost kolem 13. První, co mne napadlo když jsem se trochu zapil bylo, že mok musí obsahovat alespoň trochu pšenice .Některé chuťové podtóny byly vyloženě weizenovské. Ale zřejmě tomu tak nebylo. Orz znamená v rumunštině ječmen a tak jistá zdánlivá pšeničnost byla jen výsledkem výrobního procesu tohoto speciálu. Jinak jistá lehká sirupovitost, hořkost kompromisní, podle údajů na etiketě 36 IBU – prostě pivo, které v Rumunsku vůbec neurazí, ale jinde bych je nevyhledával.
Jaký má tento počin úspěch na rumunském trhu si neodvažuji hádat. Kdybych měl na to čas, tak bych řekl: Budeme to sledovat.
Noroc$ ( Na zdraví).