Na první pohled už se zdál kuriózní. Nefiltrovaný rumunský lahváč Nenea Lancu s pestrou lákavou etiketou.
I když v rumunštině dost plavu, pochopil jsem, že dotyčné pivo obsahuje pšeničný slad. Při hledání výrobce jsem narazil na dvě směrodatné informace. Jedna z nich byla adresa distributora, který sídlil přímo v Bukurešti. Druhá informace mi však prozradila, že Nenea Lancu se vůbec v Rumunsku nevaří, nýbrž ji na export vyrábí bavorský pivovar Arco Brau. Jedná se však prý o starou rumunskou recepturu. To samozřejmě odporuje zdravému selskému rozumu. Tradiční rumunské pivo se vyrobí v zahraničí a pak se doveze zpět do své původní vlasti, kde se prodává zhruba za trojnásobnou cenu než domácí výrobky. Přitom jsem osobně na Nenea Lancu nic lokálního nebo národního nezaregistroval. Chutná jako průměrný německý weizen.
Ještě hodně vody uplyne v Dunaji než se Rumuni zařadí alespoň mezi evropský pivovárečný průměr.