V Maďarsku mají nesporně hodně třešní, o čemž svědčí výroba populární Cseres Pálinky.
Nicméně třešně přidávají Maďaři i do piva. Skoro národním druhem je Meggyes sor, čili třešňové pivo. Podle anglického překladu – Sour Cherry Beer by se mělo jednat spíše o višně, ale jak říkají moudří Japonci – kolik třešní, tolik višní, takže je to v podstatě jedno. Meggyes, který jsem ochutnal pochází z minipivovaru Szarvasi. Přestože by do onoho moku moku měly být přidány spíše tpčí třešně,respektive extrakt z nich, na první ochutnání pivo působí dosti sladce. Trochu trpkosti přináší až doznívání. Podobně jako většina ovocných piv, přestože i Meggyes je vařeno z originálního ječného a karomelového sladu a je do něj přidán chmel, ovocná složka naprosto převládá. Pití možná vhodnější pro ženy, i když poctivých 5% alkoholu ukazuje na dobře prokvašenou dvanáctku.
Chtěl bych napsat maďarsky na zdraví, ale v tom slově jsou minimálně čtyři přehlásky a já je na svém tabletu nedokáži najít.