Maďarský Kriek

V Maďarsku mají nesporně hodně třešní, o čemž svědčí výroba populární Cseres Pálinky.

Nicméně třešně přidávají Maďaři i do piva. Skoro národním druhem je Meggyes sor, čili třešňové pivo. Podle anglického překladu – Sour Cherry Beer by se mělo jednat spíše o višně, ale jak říkají moudří Japonci – kolik třešní, tolik višní, takže je to v podstatě jedno. Meggyes, který jsem ochutnal pochází z minipivovaru Szarvasi. Přestože by do onoho moku moku měly být přidány spíše tpčí třešně,respektive extrakt z nich, na první ochutnání pivo působí dosti sladce. Trochu trpkosti přináší až doznívání. Podobně jako většina ovocných piv, přestože i Meggyes je vařeno z originálního ječného a karomelového sladu a je do něj přidán chmel, ovocná složka naprosto převládá. Pití možná vhodnější pro ženy, i když poctivých 5% alkoholu ukazuje na dobře prokvašenou dvanáctku.

Chtěl bych napsat maďarsky na zdraví, ale v tom slově jsou minimálně  čtyři přehlásky a já je na svém tabletu nedokáži najít.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>