Poučený pivař zajisté ví, že se tady nedočte nic o komunálních službách v našem krajském městě. Ve slovenském městě Holič už pár let funguje minipivovar.
Na pivo z historickým názvem Wywar jsem poprvé narazil v létě v Bratislavě. Ochutnal jsem světlou 10° i 12°. Tento pivovar má ve svém repertoáru i četné speciály, o čemž jsem se přesvědčil včera v Babylon Café na Střelniční ulici.
Po obligátním, nicméně chutném Žabákovi byl čas na nějaké to speciální pivko. Mazák z Bojanovic došel, tak jsem si se zvědavostí objednal 13°Wywar s chmelem Kazbek. Připomínám, že se jedná o původní ruský divoký chmel, který vyšlechtěný disponuje výjimečnými chuťovými i aromatickými vlastnostmi. Přidávají jej do své extra hořké 11 i v Pivovarském domě Ostrava.
13°Wywar byl aromatický již na první přičichnutí. Podle toho bych jej spíše tipoval na ale. Chuť výrazná, nicméně absence lehké ovocnosti a harmonie s jen jemně dominantní chmelovou složkou mne přesvědčily, že se skutečně jedná o pivo spodně kvašené. Prokvašenost tak akorát a hořkost jakou mám rád. Toto pivo si určitě zaslouží repete, tak jsem to taky učinil.
Při popíjení jsem rozmlouval s jedním spolupivařem, který byl překvapen, že na Slovensku vaří tak chutný truňk. Zároveň však konstatoval, že třeba v Polsku by se piva nenapil, neboť to není tradiční pivní země. Bude ještě dlouho trvat než se naše pivní populace zbaví zakořeněných předsudků a prolomí své názorové stereotypy. Doufejme, že jim v tom pomohou piva typu Wywar a spol.