Romové (spisovně cikáni, slangově cigáni) jsou etnikum rozlezlé po většině světa. Dokonce jsem se s nimi setkal i v Jižní Americe, kde mne ošidili asi o 20 dolarů.
Romové také naštěstí pijí pivo a nebrojí proti alkoholu jako noví adepti na naše spoluobčanství. Pivovar ve Varnsdorfu podle nich dokonce nazval jedno ze svých piv – Gypsy Porter 19°. Britské označení cikánú Gypsy je zkomoleninou slova Egyptian, neboť se v historii údajně vydávali za potomky egyptských faraonů. Přitom prokazatelně pocházejí z území dnešního Pákistánu.
Při výrazu Porter19°se pivaři okamžitě vybaví asociace na klasický výrobek pardubického Pernštejnu. Pardubický Porter je pěkný Malvaz. Silný a výživný. Bohužel, je patrné, že se jedná o průmyslové pivo. Je také navíc docela komerčně sladký. To Gypsy Porter je jiný kalibr. Kapalina hutná, černá, ale obsahující několik druhů roztodivných chutí. Piják očekává sladkost a karamel, avšak je překvapen asertivní hořkostí již mezi prvním a druhým chuťovým plánem. Trošku praženice, kapka kávy, ale všechno ve vzácné rovnováze. Nápoj vhodný pro zimní plískanice a sněhové kalamity, neboť v krku lehce pálí a v žaludku hřeje. Ne nadarmo je to devatenáctka.
Mám rád současné Portery a Stouty. Jsou spíše hořčejší a většinou též příjemně voní. A to mohou mít obsah jen kolem 5%. Ještě tak zavadit o nějakou chutnou Vídeň. To se mi letos nepodařilo ani v samotné Vídni.