Den biopiva

V Linci jsem tentokrát vynechal minipivovar Josef a hledal jsem hospodu s Freistadterem.

Nakonec jsem ji nasel. Nebyla to přímo hospoda, ale jakýsi od pohledu bufet s obsluhou. A na čepu Freistadter. Docela slušné pivo. Z vedlejší pípy tekl Trummer. Avšak nápis na tabuli zmiňoval jakési bio pivo z nějakého minipivovaru. Otázal jsem se servírky a ta mne informovala, že toto je zmínka přímo o Freistadteru, který zrovna piji. Nezdálo se mi to a tak jsem se raději ještě zeptal jejího kolegy. Opět se potvrdil fakt, že muži jsou o pivu lépe informovaní. Asi to mají v genech. Přímo v Salzburgu se nachází minipivovar Guss Werk, z jehož produkce bylo možno v dotyčném zařízení okusit asi pět vzorků. Pilsner Edelguss byl pochopitelně hořký a oproti značce, kterou jsem pil předtím i chuťově poutavější. I přes svých 4,9% alkoholu mi připadal dosti lehký. Smooth stout Black Sheep svou hořkost přímo vyzařoval. Pražená příchuť dovedená až do důsledku. Vzadu při doznívání popel. Ale ne nějaký humus z cigarety nebo něco podobného. Ve vzpomínkách jsem se ocitl u táboráku, kde jsme si pekli brambory a škvařili chleba. Další vzorky příště.

Značková hospoda salzburgského Stieglu vypadá sice pěkně, uvnitř však z nepochopitelných důvodů podávají jen malá piva a kvalita odpovídá přesně označení „průmyslový pivovar“. Otestoval jsem bock, který měl 7% alkoholu a od prvního napití bylo zjevné, že se jedná o bolehlav. Naštěstí jsem si dal jenom jedno.

Bylo 23 hodin, skončil jsem práci a měl jsem žízeň. Nedaleko přístavu se nachází bigbítová hospoda, kde čepují opět bio pivo, tentokrát z prastarého pivovaru Hofstertner. Nefiltr je skutečně kvalitní. Decentně nahořklý a příjemně voňavý. Měl jsem v sobě hned dva kousky. Využil jsem místního bigbítového výčepníka k německé konverzaci a ochutnal jsem ještě jedno polotmavé, kterému tam říkají bernstein. Donedávna jsem si myslel, že Bernstein je jen autor West Side Story. Podle jména tedy nejspíš židovského původu.

Odcházel jsem příjemně unaven s hřejivým pocitem, že jsem zas udělal něco pro své zdraví.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>