Zní to poněkud surrealisticky? Tak drobná oprava. Wywar z Holiče. I když je to neuvěřitelné, tak je to správně.
Holič není jen synonymum kadeřníka, ale rovněž slovenské městečko poblíž českých hranic. Nedávno tam začal vařit pivo malý pivovar. Na to, že funguje něco přes rok, docela úspěšně se rozvíjí. To jsem zjistil už v létě na pěší zóně v Bratislavě, kde jsem v jedné restauraci našel točenou holičskou 10°i 12°.
Název Wywar je prý vzpomínkou na historický odkaz města Holiče. Nedávno jsem jednu petku Wywaru objevil v ostravské pivotéce. Za dva dny končila expiračka, tak jsem prodávajícího ukecal na 49 Kč za litr. Jednalo se o silný 16°ale s plnými 7% alkoholu. Po degustaci jsem konstatoval, že toto pivo se hodí na závěr pivního večera, kdy chutnané značky chronologicky gradují dle své stupňovitosti. Mok to byl silný, výživný a hluboce aromatický. Intenzivní chmelová vůně prostupovala aktivně pivem, ve kterém tímto, bohužel nezbylo moc prostoru na sladovitost, chlebovitost, či jiné zajímavé příchutě. Typický chmelový Wywar. Podle wywarských stránek holičský pivovar má ve svém repertoáru více druhů, takže by bylo dobré ochutnat dle příležitosti i něco jiného.
Pivovar v Holiči se řadí mezi agilní a zatím úspěšné slovenské podniky snažící se o výrobu poctivého piva. Kaltenecker, Erb, Stupava, Wywar – to jsou jména, se kterými je třeba počítat.