Oh, Ruby, nesmíš mi hořkost brát…..

Nový speciál Ostravaru je tentokrát svrchně kvašený.data:text/mce-internal,

Reklama o ostravarském ejlu Ruby říká, že se jedná o pivo vyrobené ze tří sladů, třikrát chmelené + jednou za studena a zakvašované na spilce. Obsah alkoholu 5%. Těšil jsem se, jak je ochutnám u nás v Darkovičkách U Šenkýřky. Venku pěkně, zdravá, leč nezkreslující žízeň a samotné pivo dobře vychlazené a s pěknou barvou. Tady se však výčet kladů zastaví. Ruby nevoní, jak bych od správného, tak důkladně chmeleného ejlu očekával. Mohlo by se jednat tudíž o kvazi britskou verzi tohoto pivního stylu. Moku však chybí i základní hořkost. Dalo by se mluvit o jisté ovocnosti, ale ani tady to nesvědčí o pivu druhu Ale. Cítil jsem jakousi podivnou medovost, v pozadí dokonce i degustační odkaz na jemný odér hadry na nádobí – senzorické chyby, která se kdysi občasně vyskytovala v ostravské 12°zhruba před 35 lety.

Asi v polovině půllitru mne napadla lehká asociace se současným ležákem Morava z minipivovaru ve FM.. Tam je však nevtíravá nasládlost spíše tušená a dodává výrobku i jistou zajímavost, zatímco v Ruby jsem nic moc pozitivního nenašel.

Ejl Ruby je typickým příkladem speciálu vyrobeném ve velkokapacitním pivovaru, kde se nemůže příliš experimentovat, ale je dle požadavků trhu nutno zavděčit se zákazníkovi. Po poněkud fádnímu Bazalovi a silnějšímu Strongu je Ruby možná chuťově dobrodružnější, ale to, co mu chybí nejvíce je pivní hořkost.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>