Tentokrát se naštěstí nejedná o popis kritického dne, kdyby byly třeba zákonem zrušeny všechny naše pivovary s výstavem pod 500 000 hl ročně nebo uzákoněna povinná pasterizace všech piv. Jednoho dne jsem se prostě rozhodl, že si večer otestuji pár německých černých.
Podle mne by se mělo rozlišovat pivo tmavé (dunkel) a schwarz (úplně černé). Není tomu však tak vždycky. Polotmavé se někdy jmenuje dunkel, někdy bernstein (jantarové). Tentokrát jsem se však zaměřil na lahváče, které měly označení na etiketě Schwarz.
Černé z Einbau chutnalo naprosto průměrně. Dominoval v něm karamel. Taková nasládlá jedenáctka pro ženy bez fantazie. Bohužel, podobně chutnal i černý ležák z mého oblíbeního Bitterfeldu. O Hasseröderovi jsem si již předem žádné iluze nedělal. Světlé je komerční a vodnaté, mám dojem, že u nějakého polotmavého lahváče jsem zaregistroval chuťové stopy whiskového sladu, ale jinak nuda. Na této značce mne zajímá jen název. Podle obrázku na etiketě by to měl být Tetřev. Takový název by si možná zasloužilo i některé naše pivo. Černý Hasseröder rovněž nedisponoval žádnou zvláštní degustační kvalitou. Připadlo mi však, že je ze všech dosavadních vzorků nejtmavší a rovněž měl i docela hustou konzistenci.
Na sklonku NDR v létě 1988 jsem pobýval 3 měsíce v bývalém hansovním městě Stralsundu, kde jsem samozřejmě popíjel i místní pivo buďto ve formě čepované nebo plněné do třetinkových lahviček. Žádný výběr. Jen chuťově průměrný ležák. Jednou jsem však v mé oblíbené hospůdce Schweriner Hof narazil na černé, které mi docela chutnalo. Dnes se stralsundský pivovar jmenuje Störtebeker a zaměřuje se na výrobu speciálů. Chutnala mi jeho IPI, Pilsner i pšeničně – žitné. Byl jsem zvědav na jeho schwarze a mohu potvrdit, že ani tady nezklamal. 12,5°Plato, 5% alkoholu. Pražený slad doplnil komplexnost chuti o kávové a čokoládové tóny a navíc pivo bylo i příjemně nahořklé. Velice dobře pitelné.
Test byl přínosný, ale stejně mi prozatím z německých černých nejvíce chutnal točený Kneittinger ze stejnojmenného pivovaru v Regensburgu.