Skromná prosincová degustace

Ochladilo se a brzy se stmívá. Někdy celý den nevidíš slunce. Na chuť na pivo by to však vliv mít nemělo.

Na 3.12. mne Heineken zval do Prahy na Mikulášský večírek. Jakobych tušil problémy, odmítl jsem. Taky jsem mohl strávit 17 hodin v poli  ve studeném vlaku bez jídelního vozu. Avšak i v samotné Ostravě se dá naštěstí degustovat. V Darkovičkách U Freda jsem narazil na Čertovský speciál z Jihlavy. Jedná se o speciální tmavou 16°. Již po prvním přičichnutí bylo zřejmé, že výrobce karamelem nešetřil. Pivo bylo dosti sladké, plné karamelu a skoro úplně v něm chybělo to, co pivo dělá pivem. Necítil jsem chmel ani kvásek. Jen sladkost a vyšší stupeň alkoholu. Musel jsem tento speciál neutralizovat světlou ostravskou 1°2°.

Pivní stánek Kurník Šopa opět nabídl příjemné posezení, kvalifikovanou obsluhu a slušný výběr piv. Poličský Záviš 12°přišel k chuti jako rozjezd a hned po něm jsem nasadil konopné pivo Cannabis ze Sokolova. Velice pozoruhodný výrobek. Intenzivní chmelovitosti mi připomněl příbuzný produkt ze stejného podniku – Winter Ale. Byl však ještě hořčí a bylinkovitější. Konopí znám povětšinou v pevném a plynném skupenství. V chuti samotného piva však působila tato ingredience velice zajímavě. U půllitru Cannabise jsem meditoval skoro 45 minut.

Bylo třeba propláchnout chuťové pohárky a připravit se na další nový druh. K tomuto účelu posloužil Tambor ze Dvora Králové. Kde jsem ho pil naposledy, že mi připadal nevhodně překvašený? To bylo asi přece jen nakonec trubkami. V Šopě byl kvalitní.

Těšil jsem se na černé z Kladna s honosným názvem Royal Stout 13°. V onom případě jsem však byl trochu zklamán. Očekával jsem suchý, přímočarý, případně něčím trochu ozvláštnělý Stout, avšak mok byl na tuto kategorii příliš nasládlý, hořkost byla hodně v pozadí a navíc měl nepříjemnou fenolovou příchuť. Byl cítit lékárnou. Naštěstí jsem si objednal pouze malé. U Kladna člověk nikdy neví. Někdy je skvělé, jindy zase za moc nestojí. Každopádně byla třeba opět neutralizace ve formě Tambora.

Blíží se Vánoce. To zase bude speciálů! Věřím, že se mi podaří ochutnat jich co nejvíce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Skromná prosincová degustace

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>