Náš poslední státní pivovar Budvar při neustálém vedení sporu s firmou Anheuser Busch o ochrannou známku Budweiser zřejmě neví roupama co dělat. Jeho posledním šlágrem je tzv. cryopivo.
Viděl jsem na internetu nejasnou reklamu a více jsem se dočetl na budvarských stránkách. Jedná se o pivo ve stylu eisbock, v tomto případě však dovedené vskutku do krajnosti. Celý projekt je založen na jednoduchém a v historii nikterak novém principu. Dle neúprosných fyzikálních zákonů voda mrzne při 0°C, zatímco líh snad při -273°C (asi 0 v Kelvínech). Proto když se pivo zmrazí a postupně se odstraňuje ledová krusta, mok získává na síle a procentech alkoholu. To věděli pivomilní Němci již před několika sty lety a své bocky si takto příležitostně vylepšovali. Dnes průmyslově vyráběný eisbock může mít zhruba 8 – 10°(ale i více) procent alkoholu.
Cryopivo využívá této technologie, avšak v konečném výsledku dosahuje alkoholu až 20% a stupňovitost je inzerovaná na něco přes 40°! Zdá se to samoúčelné, ale tento bizarní produkt si zajisté své zákazníky najde. Už pro svůj způsob podávání a cenu, která se naprosto vymyká cenové koncepci našich a i drtivé většiny zahraničních piv. Cryopivo se vyskytuje ve speciálních láhvích, které jsou hluboce zmražené. Po případném objednání je nádoba na chvíli vystavena pokojové teplotě a pak je speciální technologií z ní získán tento extrémně koncentrovaný sladovo – chmelový nápoj přímo na stole v restauraci.Z litru a půl roztoku maximálně 350 ml kapaliny, což je zhruba objem malého piva. Cena jedné porce je zhruba 300 – 400 Kč, což samozřejmě předpokládá, že se o ní rozdělí více zvědavých pijanů. Dle popisu lze cryopivo považovat za jakýsi pivní aperitiv, kterým se jen doplní konzumace běžných piv.
Je ku podivu, co se vše v našem pivovarském průmyslu dá vymyslet. Nicméně proti gustu žádný deputát a ať již tuto laskominu budou degustovat zazobaní snobové nebo pivní zvědavci, přeji jim tímto dobrou chuť!
Eisbocky mám rád, tak jsem zvědav. Díkybohu je v Pivovarském domě občas v prodeji Schneiderův Aventinus, ovšem luxusního zážitku se mi dostalo v belgickém minipivovaru Sruise – eisbock s 26% alkoholu, dva roky starý. 0,08l za dvě eura. kdybych mohl, dal bych si skleničku každý večer. No uvidíme, co předvede Budvar, i když mám neblahé tušení, že srovnání se Struise nesnese…