Jihlava 2014

Do Jihlavy  jsem přijel asi po pěti letech. Jak si toto město vede po pivní stránce?

Docela dobře. Místní jihlavské pivo Ježek je po Jihlavě dosti rozšířené a dokonce se čepuje i v hotelích kde dle nějakého perverzního návyku bývá obvykle Pilsner. Část sortimetnu této značky můžete ochutnat přímo v historických prostorách pivovaru. Pivovarská restaurace je vkusná a útulná. Vynechal jsem desítku i normálního filtrovaného Ježka. Ten je v současnosti ostatně průměrné kvality. Mnohem zajímavější, výživná a voňavá je jeho nefiltrovaná verze. Příjemně mne překvapila černá 12°.V chuti a aromatu je zjevný karamel, ten však v doznívání jakoby ustane, chuť se nerozmázne do nasládlého neurčita, nýbrž připomene milou příchuť jemného chmele. Pšeničňák 13°je klasickou ukázkou tohoto stylu, snad jen s přemírou charakteristického banánu.

Radniční sklípek je nádherná stará budova zajímavá již z architektonického hlediska. Nahoře prostorná restaurace, dole kamenná klenbová pivnice. Čekal jsem drahé pivo, ale cenová hladina byla průměrně něco přes 30 Kč za půllitr. Světlá 12° Ignác je skutečný pivařský mls. Všechny ingredience v harmonii, nevtíravá vůně, navíc vzorně natočený půllitr. Svrchně kvašená 10°byla bohužel samý chmel, polotmavá 13° standard. Pšeničný festivalový tmavý speciál se rovněž docela povedl. Radniční pivovar stojí určitě zato navštívit.

Posledním mým objevem byl podnik Pivní Ráj, který se nalézá hned vedle kulturního domu. Devět funkčních píp, z některých bohužel teče Kozel nebo Svijany. Nicméně pivař si v Ráji určitě svou značku najde. Mne zlákala popelínská 10°, kterou jsem naposledy koštoval přímo v Popelíně U Zemanů. V 11 hodin podnik zrovna otvíral a tak jsem se po mých četných negativních zkušenostech otázal servírky zdali bude ranní pivo studené. Byla mým dotazem dosti zaskočena. V Jihlavě je totiž odpouštění prvních piv z trubek naprostou samozřejmostí. Decentní hořkost a chlebovitost Popelína jsem dočasně vyměnil za sladovost Kozlíčka (Javoříčský ležák) z Horních Dubének. Pak jsem si ještě objednal přímo Rajské pivo, které je v současnosti podle vlastní receptury vařeno v Chotěboři. Spíše tmavá nežli polotmavá 11°mi velice chutnala. Příjemná vůně, lákavá nahořklost, žádný karamelový sajrajt.

S Jihlavou jsem byl spokojen a její opětovné návštěvě se určitě nebudu vyhýbat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>