A některé probíhají i o Vánocích.
U Segala se takto scházíme už třetí rok. Obsazení: Segal, já, Honza Oppelt – autor značky Šušťur a Honza Kubica Bazalbub. Občas se k nám i někdo přidá.
Začalo se smrkovým. Spruce Tip Ale je pivo svrchně kvašené s přídavkem sušených smrkových výhonků a trochou medu. Lahodné pivo vonící přírodou, jen chyběla větší pěnivost. 11°Hendrych z Vrchlabí je ultimátní Pilsner se vší příznačnou suchostí, hořkostí a chuťovou střídmostí. Smůla byla, že se zrovna tento kus nestačil vychladit na odpovídající teplotu.Další piva z dílny Šušťura byla spodně kvašená, byly to zhruba jedenáctky lišící se zejména barvou a též druhem použitých kvasnic. Zatímco tmavý ležáček byl vyroben za pomocí kvasnic českých (zřejmě z Brodku u Přerova nebo Prostějova), u dalších produktů bylo použito kvasnic polských – z pivovaru v Czeszyne (piwo Bratskie). Bez ohledu na výchozí materiál všechny vzorky byly chuťově zajímavé a osobité, přitom 100% pivní.
Rauch z Kounic chutnal, mne osobně trochu zklamal. Kouřovost v něm byla decentní, jinak mi však pivo připadalo nasládlé bez výraznější dochuti. Jakoby bylo pasterované (jakože určitě nebylo). Zahraniční vzorek britské ipy s názvem Meantime byl rovněž zajímavý. Chuť značně odlišná od ip amerických. Není to pouhý chmelový vývar a chuť je vybalancovaná a nesporně poutavá. Ještě blíže mému pivařskému animu byla IPA z pražského Břevnova.
Jednotlivé vzorky se mají zapíjet vodou, já jsem však tuto bezbarvou kapalinu vyměnil za Poutníkovu 12°, čímž však rozhodně nechci říci, že mi tento mok H2O připomíná. Na štědrý den jsme se namlsali, do noci už jsem pil pouze bílé víno. Na závěr jeden pivařský recept na vánoční uzenou polévku: V hrnci povaříme 1 l bambergského piva Schlenkerla Märzen a přidáme hrst krup.