Tento týden probíhají v Pivovarském domě Ostrava dny vánočních speciálů našich minipivovarů.
Tmavá patnáctka Vánoční dědictví 1522 z Břeclavi se mi zdála již trochu „chycená“ a nakyslá, nicméně padesátilitrová bečka je již vypitá. Lipnický minipivovar funguje zhruba od roku 2004 a od té doby dosti razantně změnil chuť svých piv. Od původní charakteristické kvasinkovosti přešel k mokům hluboce hořkým. Takový je i jeho Svatovar 13° kouřový speciál. Na první přičichnutí je to jasný rauch, vůně udírny se však příjemně mísí s vůní chmele. Z částečně nakuřovaných piv mám v poslední době asociaci na gumovou podrážku. Nicméně mi to v chuti nevadí. Kvalitně temná barva trochu překvapí u piva, které je i přes očekávání jisté karamelovosti hořké jako osud naší země. Na kořeni jazyka se prosazuje v doznívání až evidentní pelyňkovost. Jestliže mají fušeři v Nošovicích svou vlastní představu o hořkosti, měli by si povinně zajet do Lipníku. Kouřový Svatovar je skvělé pivo.
Z poněkud (vlastně úplně) jiného soudku je medovo – mandlový (nebo mandlovo -medový) černý speciál od Garážmistra. Při decentním popíjení tohoto příjemného truňku na vás dýchne atmosféra Vánoc. A to možná z doby, když byl člověk ještě rozmazlovaným dítětem. Štědrý den bez starostí plný dárků s rozzářeným stromečkem a zejména s mísou cukroví mezi nímž dominovaly vanilkové rohlíčky. Moc chutná záležitost…
Do třetice jsem okusil speciál z Kohutky – pivo 18°Červený Kohut. Dle majitele pivovárku má být barva tohoto piva krásně červená, mi však připadala při umělém osvětlení U Skákavého poníka spíše zabarvená do okrového nádechu. Jak už to u vícestupňových piv bývá, vyšší obsah alkoholu přidává na sladkosti truňku, což ještě může zvýraznit fakt, že jej degustujete po výrobcích z hořkého Lipníku. Na rozdíl od vojkovického Štědroka si Kohut ještě uchovává svou pivní (nikoliv melasovitou) integritu, je v něm však jasně patrná ovocnost. Možná trochu sušené švestky, nejvíce však přezrálá jablka.
Toto trio doporučuji ochutnávat v pořadí Lipník, Martinov, Kohutka. Krásně to alkoholicky graduje a život sládne…
Kouřový Svatovar mě naprosto dostal, to jsem, přiznám se, nečekal. S kamarády jsem se shodli, že je tam pěkně cítit i něco jakoby sýr, taková parenica:-) Ale perfekt. I se Štědrokem jsem byl spokojen, jak se říká, usrkávací pivo. Fakt tedy je, že takto silné pivo už se prostě musí umět dělat, ale Vojkovice se s tímto úkolem, alespoň pro začátek, vyrovnaly uspokojivě. Každopádně je dobře, že se zvyšuje stylová diferenciace.