Bavorský ležák z Přerova

Mé první setkání z přerovským minipivovarem Parník v dubnu 2009 nebylo příliš příjemné. Hned u nádraží rozháněly ozbrojené jednotky policie extrémistické skupiny, které se účastnily ostré proticikánské demonstrace, nad městem létaly vrtulníky a ani samotné pivo mne v Parníku nikterak nenadchlo.

Možná, že to bylo tím, že podnik byl úplně nový a byl projektován do podoby lodi, což mne docela konsternovalo, neboť jsem osobně strávil v lodním prostředí více než 8 let života. Ke skromnému výčtu tehdejších pozitiv nepřispěl tenkrát ani velice mladý a totálně neinformovaný personál, který o místním pivu nedokázal zasvěceně říct ani příslovečné „ň“.

Někdy se naštěstí mění časy k lepšímu. Dnes se snažím nevynechat Parník při žádné mé návštěvě Přerova. Spíše bych řekl, že do Přerova jezdím výhradně kvůli Parníku. I když tímto tradičním železničním uzlem jen projíždím, neváhám si při přestupu odskočit do Parníku, který mne vždy mile překvapí kvalitním mokem. Mým nejoblíbenějším druhem je černočerný žitný stout s hnědou pěnou Negr (Afroameričan), který ve své prozatím sporé kategorii patří mezi to nejlepší, co zde bylo uvařeno.

Bavorský 12°ležák náročného pivaře rovněž nezklame. Ochutnal jsem jej v období, kdy probíhá v Pivovarském domě Ostrava týden minipivovarů. Shodou okolností bylo zde na čepu několik polotmavých třináctek (Kohut, Rohan, Svatomartinské). Bavorák z Přerova mne však ihned po otevření petky upoutal svou vyzývavou vůní. Poctivá dvanáctka, která sice v sobě nese stopy karamelu, neboť barva je ušlechtile bronzová, přesto však hned v prvním plánu projeví svou vkusně voňavou 100% pivní chuť. Ta přetrvává i v dosti dlouhém doznívání a potvrzuje mé teorie o harmonizaci chmele, sladu a kvasnic do jednolité, leč mnohatvárné pivní příchuti.Během litrové konzumaci mi sice asi dvakrát připadlo, že chybí už jen stupínek k tomu, aby se na patře objevila vlezlá „voňavka“ penicilínu či B-komplexu, ale byla to vždy jen sekundová zavádějící asociace.

Bavorský ležák z Přerova je v dnešní nasycenosti trhu důstojným reprezentantem své kategorie s vysokou ambicí. Po mých četných německých zkušenostech pochybuji, že by mi tak kvalitní truňk natočili v samotném Mnichově.

V pivotéce k dnešnímu dni zbylo k prodeji posledních 6 kusů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Bavorský ležák z Přerova

  1. Parníku žehnám. Bavora jsem měl u Segala a byl jsem velice příjemně překvapen, neboť jsem čekal prostě jen ležák. Ale tento kousek byl chuťově opravdu zajímavý, decentně nakouřený…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>