V sobotu 5. října se objevil v Hobitu na čepu nový výrobek Pivovarského domu Ostrava – 15° speciál Dráb uvařený u příležitosti kulatých narozenin jednoho z herců divadélka Zběsilá pípa pana Olivera Rotíka.
Od původního záměru k realizaci neuběhlo mnoho času, po ten zbytek pivo zrálo a tak bylo počátkem měsíce připraveno k ochutnání. Toto pivo ze dvou sladů s přídavkem medu má nesporně grády. Obsahuje totiž nefalšovaných 6,5% alkoholu, což je v chuti a i v případných následcích aktivnější konzumace znát.
Napsat o pivu, že v něm je cítit lehkou zatuchlinu hadry na nádobí je zajisté netaktní. Já si však od této asociace nemohu pomoci. Takto mi podobně chutnával Ostravar v restauraci Jindřiška v první polovině 80.let a něco takového jsem ucítil v minipivovarském produktu před 12 lety v litevské pivovarské hospodě Busi Trejčias. Tento můj specifický výraz má však návaznost na další bizarní přívlastek – otevřená chuť. Je to těžké vysvětlit, ale jedná se zhruba o to, že dotyčné pivo si na nic nehraje a jeho (v tomto případě určitě příjemná) chuť může být vysledovaná již v prvním plánu, což pochopitelně nevylučuje následné možné chuťové poznatky. Dráb má potřebnou hořkost avšak též decentní lahodnost, což je možná způsobeno i avizovaným přídavkem medu, který svou silicí modifikuje vůni a poté i chuť tohoto truňku. Dráb se pije dobře, ale je zrádný. Cítite jen hutnost bez sebemenšího náznaku zbytkového alkoholu, šest a půl procenta se však již po pár kouscích projeví. Mám dojem, že jsem vypil 7, možná dokonce 8 kusů tohoto moku na posezení během cca čtyř hodin a mohu konstatovat, že jsem se poměrně kvalitně motal. Takže všeho, i Drába s mírou, neboť člověk pije pivo proto, aby se povznesl a nikoliv aby upadl.