Patron českého piva inspiruje pivovarníky. Jeden svatováclavský speciál vaří i nový pivovar na Ostravici.
Český vlastenec by očekával nějaký povedený ležák nebo vícestupňový spodně kvašený speciál. Beskydský pivovárek jde ale s dobou. Vědom si svých obchodních úspěchů s Beskydským hořkým (v naší pivotéce se často petky nestačí ani vychladit) připravil ke dni svatého Václava várku sedmnáctistupňového truňku typu IPA. Měl jsem štěstí toto pivko okusit v točené verzi takřka přímo u zdroje. Již hnědobéžová barva onoho moku poukazuje na to, že se jedná o něco mimořádného. Nápoj je velice hutný, v prvém momentě, jak už to v podobných případech bývá, svou alkoholovou silou 6,5% evokuje zdánlivou sladkost, charakteristická hořkost však přichází na patro již po dvou až třech vteřinách. V doznívání jsou cítit zárodky kvásku, ty jsou však naprosto podřízeny silné a výrazné chmelové dochuti. Aromatický oregonský chmel naplno projevuje své silice.
Jedná se o speciální pivo kaloricky i alkoholicky vydatné, proto je třeba si jeho konzumaci hlídat. Při střídání značek se samozřejmě hodí spíše až na konec degustačního večera – jemná ležáková jedenáctka by po Svatováclavském svátečním speciálu nejspíš nikterak chuťově nevynikla. Ostravické IPA 17°hodnotím kladně, chyběl mi však v něm nějaký charakteristický, osobitý znak, podle nějž bych si tento mok mohl alespoň na nějaký čas chuťově zapamatovat, případně jej odlišit od jiných piv této, dnes velice módní kategorie.