Hendrych z Vrchlabí

Vrchlabí (krkonošsky Vérchlabí)se v současnosti může pochlubit hned dvěmi pivovary.

Dnes již zavedenou značkou je pivo vrchlabský Medvěd z minipivovaru Zeman, který byl založen už v roce 1995. Před pár lety mu hrozilo zavření, ale zdá se, že stále tvrdošíjně vaří. S Medvědem (nezaměňovat ze Medvěda berounského) jsem se nečekaně střetnul roku 2001 v nálevně někdejšího restauračního komplexu Marica v Porubě. Vydržel tam však pouze pár týdnů. Zhruba v téže době jsem se chystal ochutnat pivo Vendelín z Liberce. Dostal jsem tip na jistou hospodu ve Vratislavicích nad Nisou. Jelikož jsem už v té době své zkušenosti s podobnými výpravami, nejprve jsem do knajpy z Ostravy zavolal. Informaci o Vendelínovi mi potvrdili tak jsem jim sdělil, že v úterý dorazím. V pondělí samozřejmě došla bečka a já jsem vážil cestu dlouhou zhruba 400 km zbytečně. Naštěstí byl na čepu alespoň vrchlabský Medvěd. (Situace z Vratislavic se opakovala po roce jako déja vu s tím rozdílem, že Medvěd už tam na čepu nebyl).

Nedávno se ve Vrchlabí objevil další pivovar. Jmenuje se Hendrych a zdá se, že se skutečně rozjel. Podle svých stránek vyrábí piva 8°, 11°, a 13°. Osmička mi evokuje pivo o stejné stupňovitosti z harrachovského pivovárku, které majitel skláren i pivovaru v jedné osobě pan Novosad vaří pro své skláře. Bohužel, kolega mi z Podkrkonoší přivezl pouze jednu 750 ml láhev světlé jedenáctky. Co říci o pivu Hendrych? Napadá mne jedno prosté slovo: Ušlechtilost. Již lehce nestandardní tříčtvrtělitrová flaška s poctivým keramickým uzávěrem vypadá esteticky dokonale a působí hrdým dojmem. Pivo jsem předpisově vychladil aby zážitek byl co nejdokonalejší. Rovněž vůně Hendrycha prozrazuje, že se jedná o skutečně vysoce kvalitní mok. Klasické aróma chmelu, avšak naprosto zapadající do kontextu dotyčného piva, nikterak nevyčnívající. Jinak vůně širokospektrální a mnohoslibná. Již při prvním napití zaregistrujete, že ochutnáváte skutečně hořké pivo. Hořkost lahodná, která svádí k dalšímu rychlému napití. Na jedenáctku velice slušná hutnost. Doznívání je opět příjemně hořké chmelové s menší částí sladovosti. Zkrátka – ušlechtilý mok.

Na stránkách pivovaru můžete vidět, že pan Hendrych se činí i co se týče distribuce. Má již v Čechách slušnou řádku stálých výčepů a v mnohých podnicích rovněž hostuje. Na cenu láhve jsem se raději neptal. Vím kolik stojí v nabídce velkoskladu. Ale tady stejně jako např. u pivovaru Matuška platí možná již profláknuté, leč pravdivé heslo, že za kvalitu je třeba zaplatit.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>