o mezinregionální pivní družbě….
Pivomilný jedinec nemůže být odkázán pouze na značky ze svého blízkého okolí a jednou za čas musí vyrazit do poněkud vzdálenějšího terénu poznat i jiné pivní druhy.Přesně takto uvažoval i mladý nadějný sládek z hostinského pivovárku ve Vojkovicích, když zorganizoval pro své spoluobčany celodenní výlet.Nejelo se samozřejmě do krajského města zhlédnout divadelní představení, nýbrž do sousedního regionu okusit tamější pivo.Zpočátku byl v plánu úspěšný pivovar v Litovli a minipivovarská restaurace U Krále Ječmínky v Prostějově.Jelikož však byla sobota a v Litovelské provozovně se nepracovalo, itinerář byl změněn a vedoucí výpravy domluvil exkurzi v prostějovské palírně U Zeleného stromu.Na zájezd jsem byl, jako dlouhotýdenní zastánce vojkovického ležáku a případný zástupce médií pozván i já.Do zájezdového autobusu jsem nasedl ve Frýdku Místku a s jeho převážně mladým osazenstvem jsem splynul již během pár kilometrů nedlouhé cesty.Ještě před příjezdem do Přerova padlo jen na pár předních sedadlech několik litrů peprmintové „zelené“.V Přerově během půlhodinové pauzy se osazenstvo rozprchlo do nejbližších hospod a chvíli trvalo dostat je zpět do autobusu včas.
Prohlídka tradiční palírny, jejíž kořeny sahají až do šestnáctého století byla zakončena decentní degustací místních výrobků z nichž se těšil největší popularitě zhruba 70% absint.
Mnozí výletníci se již dostali do bujaré nálady a v dobrém rozmaru u vrátnice palírny označovali docházku nepřítomným zaměstnancům ve dne pracovního volna.Poté byl podniknut útok na podnikovou prodejnu a zodpovědný pracovník se vyjádřil, že takovýto obchod Zelený strom již dlouho nepamatuje.Zásluhou zkonzumovaných lihovin, po příjezdu k pivovaru U Krále Ječmínka zůstalo několik nejaktivnějších degustátorů dočasně ve stavu hlubokého spánku v autobusu.Zbytek oblehl prostory restaurace a část méně žíznivých jedinců ještě stihla uskutečnit procházku pivovarskými prostory.Podnik U Krále Ječmínka založený roku 1999 je jedním z nejpůvabnějších zařízení v širokém okolí.Zařízení k vaření piva je umístěno přímo v lokále, na čepu jsou výhradně značky místního původu, restaurant má rovněž vyhlášenou kuchyni.Dychtiví turisté z našeho kraje mohli zhodnotit voňavoučkou desítku, výživnou dvanáctku, tmavý třináctistupňový ležák Černý Anděl a hlavně pivo pšeničné, jedno z nejkvalitnějších svého druhu na celé Moravě.Zamluvená večeře podnítila další bohatou konzumaci a tak se z Prostějova odjíždělo až v pozdních večerních hodinách.Předzásobení výletníci si pak při zpáteční cestě vzájemně vyměňovali vzorky ze zakoupených lahví od Zeleného stromu.Většinu jízdy jsem prospal, jen někde u Příbora mne probudil jeden z posledních bdících vojkovických s lahví starorežné a poděkoval mi za účast na zájezdu.To, co mi připadalo jako nezřízený alkoholický masakr byl pro jeho účastníky zdařilým výletem kde se nikdo nezranil, neporval a nedošlo ani ke znečištění autobusu.Příští akci podobného druhu plánují zase zhruba za rok.Doufám, že mne pozvou.Rád bych zase jel.
Martin Jarošek