Městský pivovar v Olomouci byl založen roku 1897 stejně jako podnik v Ostravě.V dobách komunistického blahobytu a plánované ekonomiky kvalitou příliš nevynikal.
Pivařovou noční můrou byla představa vězení pro nehodné pivaře, kde byla na čepu pouze teplá olomoucká desítka.Po roce 1990 začal pivovar vyrábět pivo přijatelnější chuti, leč jeho ekonomická situace se stala neudržitelnou a roku 2000 byl bez náhrady uzavřen.Pohlédneme-li na mapu okamžitě si uvědomíme strategickou pivní polohu města Olomouce.Nedaleko se na úrodné hanácké půdě rozkládá tršická chmelová oblast a všude kolem se vyrábí věhlasný moravský slad.Je pak logické, že v tomto předurčeném městě se pivo již šest let nevaří?Vzniklé schizma naštěstí zvrátilo nedávné otevření pivovarské restaurace v Riegerově ulici nedaleko centra.Zařízení nese tradiční název Svatováclavský pivovar a na jeho různorodých chmelových produktech si zaručeně pochutnáte.Desítka Vašek je veskrze hutná a plnotučná, ikdyž někomu může trochu vadit její excesivní chmelovitost.Méně výrazná je již svatováclavská dvanáctka, zato pivo pšeničné s výraznou zrnovitou dochutí a vyrovnaným řízem je skutečnou místní lahůdkou.Snad jen plátek citrónu, který do pšeničňáku určitě patří by mohl být servírovaný zvlášť, aby byla dána hostovi možnost volby.Černý vícestupňový ležák není příliš sladké chuti a nejeví ani přílišné stopy aromatu kávy či čokolády, proto může potěšit i pivaře, který se po negativních zkušenosti s cukrovitou melasou z produkce Kozla či Krušovic tomuto druhu piva léta vyhýbá.Nejzajímavějším výrobkem u Sv. Václava je však nesporně pivo s višňovou příchutí jehož autentičnost podtrhuje i fakt, že je podáváno s kompotovou višničkou v půllitru.Všechny olomoucké moky jsou přírodní a tudíž zdraví prospěšné.Chuť na pivo evokují též kalorické pokrmy mezi nimiž nejoblíbenější v klientské obci je škvarkové sádlo.Vzniklý nadměrný cholesterol je pak nutno z krevního oběhu vyplavit další zvýšenou dávkou místního ležáku.Obsluha je pozorná a pohotová, diskutabilní je snad nepřirozená oranžová barva služebních triček, která navíc na přední straně nesou název blízkého sponzorujícího obchodu Chaos.Toto do poklidné pivní atmosféry dozajista nepatří.
Dekorace lokálu je skromná a vkusná, nostalgicky naladěného konzumenta nejvíce dojmou zvětšeniny etiket zaniklých pivovarů v Buštěhradu, Staňkově či v Opavě, šetřílka pak natištěné ceny na těchto archiváliích, které se pohybují dle druhu od koruny sedmdesát do dvou osmdesát.Nutno si však uvědomit, že řadový pracovník si v oné době přišel měsíčně zhruba na 1700 Kčs.
První olomoucká vlaštovka roztahuje křídla a věští zajímavý pivní podzim.Zajisté však není jediná a už vůbec ne poslední.Na velký státní svátek 28.října se chystá slavnostní otevření dalšího olomouckého minipivovaru, tentokrát poblíž hotelu Flora.Jistý hanácký pivní nadšenec hodlá v oné pivovarské krčmě obnovit krásné tradice Jaroslava Haška a jeho věrného soupitníka Kuděje.