Když voláte na Zámeček a chcete mluvit s panem Baronem (což je skutečně příjmení vrchního sládka) připadáte si jako v povídce Boženy Němcové na sklonku feudalismu.
Pan Baron mi stručně vysvětlil technologický postup svého speciálu. Pivo je 100% bezlepkové, je v něm samozřejmě chmel a uvařené pivo, které je zhruba 8 -9 stupňové vykvasí zhruba na 3% alkoholu. Jelikož však pohanka nemá štěpící vlastnosti sladového ječmene, který ve speciálu naprosto chybí, je třeba dodat příslušné enzymy. Mám rád všechny dobře míněné pivní výstřelky, tak jsem vzápětí osobně dojel na Zámeček ochutnat. Kalný hnědý mok sice neevokoval chuťově žádnou z mých oblíbených značek a šmakoval naprosto neevropsky, mne však jeho nesporná zvláštnost a snadná pitelnost takřka úplně uspokojila. Navíc „pohankáč“ měl i při své neobvyklosti štych regulérních zábřežských ležáků, což se obzvlášť při malé produkci velmi cení. Jediné nepříjemné překvapení přišlo při placení. Půllitr bizarní „osmičky“ vyšel na celých 45 Kč! A to se po pěti kusech odolný pivař ani trochu nepřipije!
Napříště chystá pan sládek Baron, který o sobě sám tvrdí, že je vyučený chemik piva z rýže nebo kukuřice. V těchto kategoriích ho však již na našem trhu předběhly některé produkty koncernů Heineken nebo SAB Miller.