Chuť některých piv označíme ihned. U jiných trvá nějakou dobu než ji dokážeme definovat.
Chuť poličského piva se průběžně mění. Dnes je Polička jiná než před cca 10 lety. Nicméně je stále pitelná a dokáže pivaře potěšit. Včera jsem v pivotéce degustoval beskydský ležák z Ostravice. Pivo ušlechtile hořké, které se, jak my znalci říkáme, pije samo. Poté jsem nasadil Kněžnu z Rychnova. Opět krásná chmelová hořkost a ještě jemnější tajnosnubná příchuť. Hořký degustační zážitek završila dvanáctka z Chotěboře. Je rovněž hořká a krásně voní – vůně je spíše než na první přičichnutí patrná až při samotném pití.
Po šichtě to chtělo trochu si život osladit. V prehistorických dobách bych snad sáhl po Opavském Zlatovaru z Opavy, nikoliv z Uherského Brodu nebo, kdybych se nalézal blíže Prahy po kutnohorském Dačickém ležáku (dnes jej vyrábí Heineken). V současných podmínkách přišla k chuti poličská 11° Otakar. V mé oblíbené knajpě U Sudu ji mají uloženou ve sklepě a tlačí ji výhradně vzduchem. A stojí jen 21 Kč. Nasládlost Poličky je patrna při prvním hltu, což však vůbec není na škodu výrobku. Onen východočeský mok se pije dobře a přece jen poněkud neutralizuje nekompromisní hořkost předchozích zkonzumovaných kousků. A tu náhle jsem na to přišel. Když jsem vycházel z hospody ucítil jsem na patře zvláštní chuť. Byl to samozřejmě opět kombinovaný vjem v němž byl zapojen i čich a nestalo se mi to v tomto případě zaručeně poprvé. Tentokrát mne však napadla přesná definice. Chuť Poličky (alespoň tedy filtrované 11°) je tzv. dvousložková. Hlavní složkou je příjemná pivní nasládlost, která je patrna od samotného počátku popíjení. Druhá složka je však mnohem rafinovanější a jako by byla od samotného piva poněkud oddělena. Je to krásná poetická vůně pivovaru. Jako když jdete kolem pivovarského závodu a ve vzduchu cítíte výpary z procesu rmutování, slad nebo mláto. To krásné, co člověka upoutá a nádherně mu voní – a nemusí to být vůbec pivař, jsem dokázal identifikovat v půllitru 11° z Poličky.
Nebojte se „sladkých“ piv a hledejte v nich jejich vlastní přirozenou chuťovou krásu!