Poté co na naší pivní scéně zdomácněla piva medová, zázvorová a i ta s přídavkem zahradního i lesního ovoce hledají oficiální i podloudní výrobci sladovo-chmelového nápoje nové cesty a nové ochucující suroviny.
První bezinkové pivo jsem okusil poměrně nedávno na Svatováclavském festivalu v Ostravě v září loňského roku. Výrobcem byl minipivovar Krmelín a pro mne byla degustace onoho netradičního moku skutečně zvláštním zážitkem. Květy bezu mám totiž stále spojené s aromatem zdravého čaje, který mi s oblibou a péčí o mé zdraví připravovali už moji prarodiče.
Brzy nato se o bezinkové pivo pokusil i Qásek, ale tento jejich počin jsem promeškal. Včera jsem v třebovickém Tescu narazil na gastronomickou akci – ochutnávku bezinkového piva přímo od Budvaru. 11°Pardál Echt byl údajně vyrobený dle ankety provedené mezi pivaři (mne osobně se nikdo na nic neptal) a tak chutná jak chutná. Uplně jinou dimenzi však dostane když se smíchá s bezinkovou šťávou. To pak jeden opravdu neví jestli popíjí pivko nebo aromatickou zdravou limonádu. Výsledkem je pozoruhodný Radler s pouhými 2% alkoholu, čili nejspíš vhodný i pro děti, těhotné ženy a kojící matky.Napiju se, ale přítomnost podobných paskvilů cíleně nevyhledávám.
Jednou jsem zkusil udělat z plodů bezu šťávu, kterou jsem pak smíchal s vodkou a vytvořil tak úplně novou lihovinu. Dobrou chuť.P.S. Nejsem botanik ani fytoterapeut, proto přesně nevím jak se nazývá květ bezu a jeho plod. Co je bezinka (kromě Jezinky) a co ne. Pro mne je bez jako bez. A nejlepší je bez nahoře!