Pár týdnů po uvedení nové ostravské značky na trh jsem měl konečně příležitost ji vyzkoušet.
K degustaci došlo v hospůdce U slabé vůle na ulici 28.října. Bylo krátce po 11 hodině a knajpa zrovna otvírala. Interiér byl poměrně útulný a navíc klimatizovaný což přijde vhod zejména v letních měsících.
Nefiltr se prodával za doporučenou cenu 26 Kč za půllitr. Mok nefiltrovaně vypadal již od pohledu. Pěna nebyla příliš estetická, rovněž vůně nic moc. Se samotnou chutí to však již bylo naštěstí o něco lepší. Pivo nechutnalo zrovna charakteristicky ostravarsky, ale vpředu mělo krásnou voňavou svěžest charakteristickou pro některé vybrané kvasničáky. Chutnalo prostě jako klasické poctivé pivo. Po několika doušcích se na zadním patře objevila lehká nakyslost, avšak ta byla vzápětí překryta příjemným chlebovitým dozníváním.
Je pravda, že jsem ochutnal jen jeden kus a to ještě docela ve spěchu. Přesto musím přiznat, že Ostravar Nefiltr se docela povedl. Jen mi není jasné proč se do něj přidává (alespoň na etiketě lahváče se prý uvádí) jablečný extrakt. Že by nová móda v našem pivovarnictví?
To je velice jednoduché. Nejde o klasické nefiltrované pivo, protože to je většinou nepasterované, nefiltrované a v lahvi nevydrží, tudíž se dodává pouze v sudech (např. nefiltrovaný Bernard). V ČR existuje jediná vyjímka a tou je Černá Hora Sklepní. Staropramen a Ostravar trošku klamou – udělali nefiltrované pivo, ale to následně pasterovali, takže všechny kvasinky v něm jsou mrtvé. No a aby to mělo větší zákal, přidali pšenici a ještě navíc jablečný extrakt, protože pektin udržuje mrtvé kvasnice rozvířené, aby se po pár týdnech v regálu neudělala sedlina.
Ostravar Nefiltr je lepší než Staropramen Nefiltr…..možná právě díky tomu jablečnému extraktu. V Nefiltru od Staropramenu cítím houby Nefiltry Staropramen a Ostravar se opravdu tomu z Černé Hory nevyrovnají. René Costache
Jednou mi kupodivu docela jel Staropramen polotmavy nefiltr 13. Bylo to ale v prijemne hospode a ke kazdemu kusu jsem si dal velkou vodku. Tak mozna prave proto.