Zázvorové pivo má již dosti dlouhou historii. Bývalo populární zejména ve staré Anglii. Poněkud zavádějící je dnes název nápoje, který se oficiálně jmenuje Ginger Beer či Ginger Ale, jedná se ale o nealkoholickou zázvorovou limonádu.
U nás začal pivo se zázvorem vařit brněnský pivovar Pegas již v 90. letech. Zdařilou verzi vytvořil i o pár let později i hodonínský Švihák (Kunc). V současné době, kdy nejvíce „letí“či lépe řečeno tečou nejvíce piva medová, nakuřovaná, pšeničná a začíná boom svrchně kvašených „ejlů“ nebývá zázvorový speciál příliš běžně na čepu. Poměrně pravidelně jej nabízí Pivovarský dům v Praze. Verze z Pacova byla naprosto brutální a bylo zjevné, že v onom případě zázvorem vůbec nešetřili. Jinou verzi zázvorového piva jsem pil včera v hospodě U Segala. Zázvorová polotmavá 13°byla uvařena v minipivovaru v Krmelíně a velice mne potěšila. Ušlechtilá barva, hustá pěna, nevtíravá vůně a hlavně svěží kořenitá chuť, ve které byl zázvor tušit, avšak jeho aróma nepotlačovalo další nezbytné elementy speciálního moku. Toto pivo se pije samo, ale díky své vyšší stupňovitosti příjemně leze do hlavy. Mohu vřele doporučit.
Martin Jarošek