Ekonomika v recesi, morálka v rozkladu a naděje v prdeli. To je současný obraz naší vzkvétající kapitalistické vlasti. Ještěže nám tu vznikají nové minipivovary.
Čilý ruch je především v našem regionu. Ostravský Hobit se mění na Pivovarský dům, rozšiřuje pivovar, otvírá novou restauraci a čile prodává exotická piva v pivotéce. Zvětšení výrobních prostor a zvýšení výstavu provádí rovněž vojkovický Koníček, který se navíc hodlá častěji zabývat vařením speciálů jako je Čmelák, Mustang nebo Železník. Zvěsti o žitném ležáku Váňa se nezakládají na pravdě. V lednu bude rovněž uvařena první várka martinovského piva Garážmistr, které bylo doposud vyráběno v minipivovaru Biovar (Hobit). Vaří se přímo v prostorách Garage (bývalý průmyslový komplex je tvořen mnoha dnes nevyužitými objekty) a v plánu je světlá 10, polotmavá 11°, světlá 12° a v budoucnu i nějaký ten speciál.
Na spadnutí je oficiální otevření minipivovaru Kohútka ve VyšníchLhotách. Veřejnosti bude první pivo představeno už v pátek 18.ledna. Na jaře by měl začít vařit i další – tentokrát skoro průmyslový pivovárek ve Střítěži u Třince. Informací prozatím není mnoho, ale něco se definitivně chystá. Možná o to větší bude překvapení. Rovněž tak není jednoduché získávat seriózní zprávy o plánovaném minipivovaru ve Frýdlantu v hotelu Beskyd. O něco blíže realitě je založení nové pivovarské provozovny na Ostravici. Měla by být uvedena do provozu nejpozději letos v létě.
Jako většině pravověrných pivařů mne deprimovalo zrušení a následná devastace opavského svatostánku Zlatovar. Po osmi letech od tohoto zločinu (primárním viníkem je gangster Kamil Kolek) se na místě tradičního podniku otevírá Ka-Varna s minipivovarem. Prostory jsou prý autentické z roku 1825, interiér dokonce zdobí klasický měděný varný kotel. Pivo by mělo být pivařům k dispozici již v březnu. Už se těším, ačkoliv považuji za poněkud rozpačité projektovanou fúzi kavárny se zákusky s pivovarským prostředím. Rovněž název piva Kavárenská 12°mi přílš nekonsonuje. Nicméně uvidíme. V podbném zařízení Red Oak Café v australském Sydney to funguje docela úspěšně.
To je nových pivovarů, co? To zase bude co ochutnávat! Navíc je tady jeden velice pozitivní faktor, na nějž mne upozornil vrchní sládek z vojkovockého Koníčka Mojmír Velký. Mnohé současné pivovarské hospody markantně zvyšují výrobu, některé další budoucí podniky tohoto typu vznikají již se záměrem zásobovat svým pivem řadu dalších hospod. Současný vývoj se tak blíží kupř. k bavorskému modelu kdy se na trhu objevuje čím dál více malých pivovarů regionálních. A to je dozajista pozitivní trend!