Praha má další pivovar

Krátce po otevření pivovaru U tří růží je v provozu další pražský minipivovar.

Minipivovar Břevnov se může chlubit daleko nejstarším rokem založení – 993. V tomto roce byl postaven břevnovský klášter, kde se brzy nato začalo i vařit pivo. Je zajímavé, že hlavním patronem kláštera byl Svatý Vojtěch (v té době ještě nebyl kanonizován) - zapřísáhlý nepřítel jakéhokoliv alkoholu včetně piva. V polovině 13. století papež Innocenc V. zrušil zákaz prodeje klášterního piva v době sucha a tak se v Břevnově mohlo pít po celý rok o 106.

Klášter byl několikrát v historii vypleněn vojsky a nakonec v roce 1889 bez náhrady zrušen. Budova pivovaru padla za oběť výstavbě výpadovky na Karlovy Vary. Po 123 letech je v Břevnově pivní tradice obnovena. Představenstvo podniku se rozhodlo vařit luxusní piva za vyšší ceny, což se jim zatím daří. Světlý i tmavý ležák je vynikající, naprosto vyjímečný je však Imperial Pilsner, který jsem měl možnost  včera ochutnat v naší pivotéce. Ušlechtilá, lehce zemitá vůně a samá bohatá chuť – to jsou vlastnosti pro které toto pivo stojí za to zkusit.  Pilsner má stupňovitost 20° a obsah alkoholu 8,5% což je na pivo plzeňského typu hodně – proto v kvantitě degustace je třeba lehké obezřetnosti. Jinak co dodat? Snad jen – ať žije Břevnov a Svatý Vojtěch!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>